اخذ رتبه پیمانکاری و مشاور؛ تفاوتها و الزامات
در هنگام طرح بحث در مورد پدیده رتبهبندی شرکتها، شما با برخی از اصطلاحات خاص روبرو خواهید شد که درک دقیق آنها الزامی است. یکی از این دست اصطلاحات اخذ رتبه پیمانکاری است؛
بسیاری افراد پس از شنیدن این عبارت با این پرسش مواجه میشوند که اخذ رتبه پیمانکاری چه معنی داشته و چه تفاوتی با اخذ رتبه مشاور دارد؟ آیا این دو فرآیند از اساس تفاوت دارند یا مثلاً اخذ رتبه مشاور نیازمند امور متفاوتی است؟ در همین راستا تلاش کردیم تا اطلاعات مناسبی را در این حیطه گردآوری کنیم و در یادداشتی کوتاه تا سرحد امکان به رشته تحریر درآوریم.
پیمانکاری، مشاور و انفورماتیک
پیش از پرداختن به خود اخذ رتبه پیمانکاری یا اخذ رتبه مشاور ، الزامی است تا تفاوت شرکت پیمانکاری و مشاور را درک کنیم. اساساً ما با سه دسته شرکت در حوزه اخذ رتبهبندی شرکت ها روبرو هستیم:
- شرکت پیمانکاری: شرکتهای پیمانکاری عموماً در پروژههای اجرایی مانند ساخت و احداث همکاری دارند. به نوعی میتوان گفت که امور اجرایی پروژهها برعهده شرکتهای پیمانکاری است.
- شرکتهای مشاور: شرکتهای مشاور در امور اجرایی به شکل مستقیم دخالتی نداشته و در مقابل امور نظارتی و برنامهریزی یک پروژه را برعهده دارد. یک شرکت مشاور وظیفه دارد تا نکات الزامی برای اصلاح و پیشرفت پروژه را به کارفرما و پیمانکار گوشزد کرده و با داشتن نقشی نظارتی، ادای وظیفه کند.
- شرکت انفورماتیک: شرکتهای انفورماتیک در راستای ایجاد اتوماسیونهای اداری و ساماندهی به امور الکترونیک و مالی شرکتها فعالیت میکنند. این دست شرکتها در چرخه صنعتی و اقتصادی کشور از منظر مالی و ساماندهی به امور اداری شرکتها اهمیت بالایی دارند.
حال پس از آنکه به طور نسبی با تفاوت ماهیت این سه دسته از شرکتها آشنا شدید، به سهولت میتوان تفاوت اخذ رتبه پیمانکاری و اخذ رتبه مشاور یا انفورماتیک را تشریح کرد.
چه شرکتهایی به اخذ رتبه پیمانکاری نیاز دارند؟
بدیهی است که در صورت قرار گرفتن شرکت شما ذیل عنوان شرکت پیمانکاری باید اخذ رتبه پیمانکاری را در دستور کار قرار دهید. اگر در این مورد که آیا شرکت شما یک پیمانکاری محسوب میشود به هر علتی دچار تردید هستید به لیستی که در ادامه ذکر میکنیم دقت کنید. اخذ رتبه پیمانکاری برای ۱۱ دسته شرکت زیر الزامی است:
- صنعت و معدن
- ارتباطات
- ساختمان
- تأسیسات
- کشاورزی
- راه و ترابری
- آب
- انرژی
- کاوشهای زمینی
- انرژی
- مرمت باستانی
اگر شما در یکی از دستههای فوق قرار میگیرید نیاز است تا اخذ رتبه پیمانکار را در دایره اهداف خود در جهت پیشرفت شرکت تعریف کنید. اهمیت رتبهبندی شرکت در یادداشتی مجزا به تفصیل توضیح داده شده است.
هزینه اخذ رتبه پیمانکار چه میزان است؟
هزینه خالص بررسی رتبهبندی شرکت در صورت تقاضای برای اخذ رتبه پیمانکار، بر مبنای پایه یا همان نمره شرکت شما تعیین خواهد شد. شرکت شما بر مبنای سوابق و تواناییهایی که بر اساس مستندات ارائه شده دارد، صاحبه یک نمره یا سطح خواهد شد. بر همین اساس هزینهها بدین شرح است:
- پیمانکاران پایه ۱: ۸.۷۵۰.۰۰۰ ریال
- پیمانکاران پایه ۲: ۷.۵۰۰.۰۰۰ ریال
- پیمانکاران پایه ۳: ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- پیمانکاران پایه ۴: ۳.۷۵۰.۰۰۰ ریال
- پیمانکاران پایه ۵: ۲.۵۰۰.۰۰۰ ریال
دقت داشته باشید که این هزینه خالص رتبهبندی شرکت است که از سوی شرکت برنامه و بودجه دریافت میشود. ورود شما به این پروسه با همراهی و مشاوره متخصصان میتواند شامل هزینههای جانبی مختلفی شود.
اخذ رتبه مشاور برای چه شرکتهایی الزامی است؟
اگر شرکت شما مطابق توضیحات ارائه شده در بخش پیشین یک شرکت مشاور است و در یکی از دستههای ذیل تعریف میشود، الزامی است تا برای اخذ رتبه شرکت مشاور وارد عمل شده و درخواست کنید.
- شهرسازی و معماری
- مهندسی آب
- انرژی
- مخابرات
- صنعت
- نفت و گاز
- مطالعات کشاورزی
- راه و ترابری
- معدن
هزینه اخذ رتبه مشاور چه میزان است؟
در زمینه شرکتهای مشاور، نوع رتبهبندی، امتیازدهی و سطحبندی با شرکت پیمانکاری متفاوت است. در این دسته از ۳ سطح برای رتبهبندی شرکت ها استفاده شده است. برخلاف تفاوت در سطحبندی، از نظر توزیع و تعیین هزینهها در اخذ رتبه شرکت مشاور نیز، به صورت پلهای عمل شده است:
- مشاوران پایه ۱: ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال
- مشاوران پایه ۲: ۳.۷۵۰.۰۰۰ ریال
- مشاوران پایه ۳: ۲.۵۰۰.۰۰۰ ریال
در این بخش نیز هزینههای اعلام شده تنها خالص هزینه اعلام شده جهت ثبت شرکت در پروسه رتبهبندی شرکت است و هزینههای جانبی مستلزم پرداخت مبالغ بیشتری است.
آیا معیارهای اخذ رتبه پیمانکار با اخذ رتبه مشاور متفاوت است؟
جزئیات دقیق بررسیهای صورت گرفته در مراجع قانونی، شاید به دقت مشخص نباشد اما در یک نگاه کلی بادی گفت که منابع انسانی و مالی شما دو فاکتور اساس در این ارزیابی هستند. در کنار این دو البته نباید سابقه کاری را نیز نادیده گرفت که به عنوان یک فاکتور در رتبهبندی شرکت شما مؤثر است. اما ار باب تمایز، باید گفت که فاکتورهای زیر به تفکیک در این دو نوع رتبهبندی تأثیر بیشتری نسبت به مابقی فاکتورها دارند:
- رتبهبندی پیمانکاران: سطح تخصص نیرو انسانی، وسعت ظرفیتهای انسانی، سابقه کاری و توانایی مالی
- رتبهبندی مشاوران: سابقه کاری، سطح تخصص نیروی انسانی، امکانات فنی و اجرایی
سورس :